روفتاپ پکیج چیست؟

تجهیزات تخصصی تهویه مطبوع

یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۰۴

روفتاپ پکیج چیست؟

یکی از پرکاربردترین سیستم‌ها و تجهیزات جهت تهویه مطبوع تابستانی و زمستانی، دستگاه روفتاپ پکیج یا پکیج یونیت می‌باشد. از روفتاپ پکیج (پکیج یونیت) جهت فیلتراسیون هوا، تأمین هوای تازه، سرمایش و یا گرمایش بصورت همزمان استفاده می‌شود. روفتاپ پکیج یا پکیج پشت‌بامی یکی از دستگاههای متداول تهویه‌مطبوع مورد استفاده در پروژه‌ها می‌باشد. روفتاپ پکیج ها به صورت انبساط مستقیم (DX) ایجاد سرمایش می کنند. به بیان ساده این دستگاه ترکیبی از یک دستگاه چیلر و یک دستگاه هواساز به صورت یکپارچه می باشد.
روفتاپ پکیج ها عمل گرمایش ، سرمایش ، فیلتراسیون و تنظیم رطوبت هوا را انجام می دهند. اجزای داخلی دستگاه شامل یک چیلر هوا خنک، کویل حاوی مبرد، کویل آبگرم، فن، فیلتر و تجهیزات رطوبت زنی می شود. در حالت سرمایش، چیلر تراکمی هوا خنک کار کرده و مبرد را به کویل حاوی مبرد (اواپراتور) ارسال می کند و فن با چرخش خود و عبور دادن هوا از اطراف کویل، منجر به کاهش دمای هوا می شود. در حالت گرمایش نیز آبگرم باید از موتورخانه یا دستگاه پکیج دیواری و … به کویل آبگرم ارسال و فن با چرخش خود اینبار دمای هوا را افزایش دهد. روفتاپ پکیج نیز سه کانال هوای رفت، هوای برگشت و هوای تازه دارد. به دستگاه روفتاپ پکیج ، دستگاه پکیج یونیت نیز گفته می شود.

اجزای اصلی تشکیل دهنده

هر دستگاه روفتاپ پکیج متشکل از کلی قطعات و اجزای تشکیل دهنده است. مهمترین قطعات تشکیل‌دهنده این دستگاه شامل قطعاتی است که سیکل‌تبرید تراکمی سرمایشی این دستگاه را به وجود می‌آورد. در ادامه به معرفی مهمترین بخش های یک دستگاه روفتاپ پکیج می‌پردازیم:

کمپرسور:
معمولا یک یا دو عدد کمپرسور در یک دستگاه روفتاپ پکیج قرار دارد. سیکل تبرید در یک دستگاه پکیج پشت بامی، می تواند تک مدار یا دو مداره باشد. مجموع ظرفیت کمپرسورها که در واقع ظرفیت دستگاه روفتاپ نیز می‌باشد، حدود 5 تا 70 تن تبرید به صورت یکپارچه در یک دستگاه قرار داده می‌شود.
کندانسور:
همانند دستگاه چیلر هواخنک در روفتاپ پکیج نیز یک دستگاه کندانسور هوایی یا هواخنک وجود دارد. این کندانسور که از لوله های مسی با فین های آلومینیومی روی آن به همراه چند فن آکسیال تشکیل شده است، عملیات چگالش مبرد و تغییر فاز آن از حالت گاز به مایع را میسر می سازد.
کویل DX :
این کویل همانند دستگاه داکت اسپلیت در واقع کویلی است که به جای آب در آن مبرد جریان دارد و هوا با عبور از روی آن خنک شده و به سمت کانال های خروجی هدایت می شود.
شیر انبساط:
در تمامی سیکل های تبرید یکی از اجزای چهارگانه به حساب می آید. شیر انبساط در روفتاپ پکیج می توان از نوع مکانیکی یا الکترونیکی باشد.فیلترها:
بسته به نوع کاربری فضایی که روفتاپ پکیج برای آن انتخاب شده است، فیلترها می توانند متفاوت باشند. مثلا فیلتری که برای یک کاربری آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد با فیلتری که در یک کاربری سالن ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد، متفاوت است.
فن دمنده:
این فن وظیفه انتقال هوا و به گردش درآوردن آن را به عهده دارد. انتخاب این فن و موتور آن به پارامترهای زیادی وابسته است. معمولا نسبت های خاصی بین ظرفیت سرمایش ( ظرفیت کمپرسورها) و ظرفیت هوادهی ( ظرفیت فن دمنده) وجود دارد. همچنین بسته به تعداد فیلترهای داخلی و طول مسیر و پیچ و خم کانال فشار استاتیکی فن نیز متفاوت می باشد.
 

بیشترین کاربرد روفتاپ پکیج ها کجاست؟

این دستگاه در دسته سیستم های تهویه مطبوع کانال دار قرار دارد. یعنی هوای مطبوع با کانال در بخش های مختلف توزیع می شود. در کل دو نوع سیستم کانال دار و بدون کانال داریم که فن کویل ها در دسته بدون کانال قرار می گیرند. اگر طراح متناسب با نیازهای یک کاربری خاص ، سیستم کانال دار را طراحی کند ، کاربرد دستگاه روفتاپ پکیج یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود. از جمله مهمترین اماکنی که باید سیستم تهویه آنها به صورت کانال دار طراحی شود عبارتند از :
  • سالن ها و سوله های ورزشی ، صنعتی و کارگاهی
  • سالن های همایش ، سینماها ، آمفی تئاترها
  • تالارهای عروسی
  • کتابخانه ها ، موزه ها
  • بخش هایی از بیمارستان

آیا روفتاپ پکیج ها مصرف برق زیادی دارند؟

مصرف برق این دستگاه تقریبا مثل چیلر و هواساز است. چونکه در واقع این دستگاه از به هم پیوستن چیلر و هواساز در یک مجموعه واحد به وجود آمده و حتی اندکی مصرف برق آن نسبت به چیلر و هواساز کمتر نیز هست. چونکه راندمان کاری آن به خاطر حذف پمپ آب و نیز حذف تبادل حرارت بین آب و مبرد ، اندکی بیشتر شده است.
۰ ۰
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.