سه شنبه ۲۰ تیر ۰۲ ۰۲:۲۱
مقایسه و بررسی تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی یا اسپلیت یکی از سوال های متداول مشتریان در زمان خرید است. سیستم های تهویه مطبوع از نوع انبساط مستقیم (DX) از سیستم های رایجی هستند که بخصوص در ساختمان های مسکونیِ نه چندان بزرگ، مورد توجه بسیاری از کارفرمایان قرار می گیرند.
داکت اسپلیت چیست؟
داکت اسپیلت یا همان اسپیلت کانالی یکی از رایج ترین سیستم های تهویه مطبوع در دنیاست که از دو بخش جدا از هم که به وسیله لوله های مسی به یکدیگر متصل میشوند تشکیل شده است.
از مزیت های بزرگ داکت اسپلیت ایرانی نسبت به کولر گازی این است که هنگام استفاده از داکت اسپلیت دیگر برای گرم کردن محیط در فصول سرد سال نیازی به سوفاژ و دیگر سیستم های گرمایشی ندارید چراکه گرمایی که این سیستم تهویه مطبوع تولید می کند به تنهایی برای گرم کردن محیط کافی می باشد. در مقابل راههای دیگری هم برای تامین هوای سرد و گرم در محیط وجود دارد. یکی از این راهها استفاده از اسپلیت (کولر گازی) و شوفاژ به صورت جداگانه است. اما معمولا هزینههای نگهداری چند دستگاه اسپلیت به صورت همزمان بیشتر است و علاوه بر آن سیستم شوفاژ باعث تولید دوده و سیاه شدن دیوارها در دراز مدت میشود.
دسته بندی انواع داکت اسپلیت
- داکت اسپلیت معمولی
- داکت اسپلیت اینورتر
داکت اسپلیتهای معمولی:
معمولا داری دو گرید مصرف انرژی A و B میباشند که در هنگام خرید باید به آن دقت نمود؛ داکت اسپلیتهای ارزان قیمت و بی کیفیت در اکثر موارد مصرف برق بسیار بالایی دارند و هزینههای زیادی را برای مصرفکنندگان ایجاد میکنند.
معمولا داری دو گرید مصرف انرژی A و B میباشند که در هنگام خرید باید به آن دقت نمود؛ داکت اسپلیتهای ارزان قیمت و بی کیفیت در اکثر موارد مصرف برق بسیار بالایی دارند و هزینههای زیادی را برای مصرفکنندگان ایجاد میکنند.
داکت اسپیلت با سسیتم اینورتر:
یکی از متداول ترین سیستمهای معرفی شده در بازار تاسیسات سرمایشی و خنک کننده کمپرسورهای نوع اینورتر میباشد که بر روی انواع اسپلیت و داکت اسپیلت نصب میگردد.
مزیت آنها نسبت به کمپرسورهای معمولی آن است که ،کمپرسور در حین کار خاموش و روشن نمیشود. در این حالت کمپرسور توسط اینورتر سرعت چرخش روتور را کاهش میدهد،در نتیجه ظرفیت کمپرسور را میتواند به حداقل برساند و در نتیجه ظرفیت (خنک کاری) دستگاه به حداقل کاهش مییابد.
کولر گازی یا اسپلیت دیواری چیست؟
کولر گازی سیستمی است برای سرمایش و گرمایش محیط استفاده می شود. در این سیستمها برای انجام این کار، معمولا از مبرد (ماده سرمازا) استفاده میشود. کولر گازی از دو بخش یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است. یونیت داخلی در اتاق نصب میشود و یونیت خارجی در بیرون از خانه (جایی مثل پشتبام یا تراس) قرار داده میشود. در این نوع دستگاهها معمولا هوا در یک چرخه حرکت کرده و مبرد بین یونیت داخلی و خارجی تبادل حرارت میکند.
مهمترین مزیت کولر گازی، باد سردی است که وارد محیط میکند. کیفیت این باد سرد در روزهای گرم، مرطوب یا خشک تابستان بسیار مطلوب است. درواقع این نوع دستگاهها در تابستان برای هر شهر و آب و هوایی میتوانند استفاده شوند. علاوه بر آن کولر گازی قابلیت تامین گرما را هم دارد. اما باید بدانیم که برق زیادی توسط این نوع سیستمها مصرف میشود.
مصرف برق بالای کولر گازیها، باعث میشود که این نوع دستگاهها همیشه مقرون به صرفه نباشند.
نکتهی بسیار مهم و قابل توجه در مورد داکت اسپیلیت و کولر گازی (اسپیلیت) این است که:
به علت پاشش مستقیم مبرد به اواپراتور و رسیدن به نقطهی صفر، رطوبت هوا به شدت گرفته میشود که به این علت، این دستگاهها بیشتر مناسب مناطق شرجی میباشند و در مناطق گرم و خشک (مانند اصفهان، یزد و …)، سرمای تولید شده توسط دستگاه، سرد و خشک و سوزناک میباشد که باعث میشود برای سیستم تنفس، سینوسها و به طور کلی بدن انسان، مناسب نباشند.
به دلیل پایین آمدن رطوبت هوا، جرم هوا کاهش یافته و در نتیجه اینرسی گرمایی هوا کاهش مییابد که این موضوع سبب بالا رفتن هزینههای انرژی میشود.
تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی در میزان مصرف برق
کولر گازی اسپلیت در مقایسه با مینی چیلر یا چیلر مصرف برق آن تا حدودی بالاتر میباشد، ولی نسبت به اسپلیت دیواری مصرف برق آن کمتر میباشد. بر اساس پارامترهای تاثیر گذار در هزینههای برق که متنوع میباشد، به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ درصد نسبت به هم متفاوت میباشد.
تنظیم دمای نقطهی آسایش برای هر خانواده نسبت به موقعیت جغرافیایی (دما و رطوبت هوا) و همچنین طبع بدنی و عادات متفاوت میباشد که در طول مدت روشن بودن دستگاه موثر است. رعایت نکات بهرهوری انرژی از طرف مصرف کننده بسیار حایز اهمیت است. باز یا بسته بودن دربها و پنجرهها و همچنین میزان تهویهی هوا، درزها و خروجیهای هوا و همچنین رعایت مبحث ۱۹ ساختمان موثر است.
زاویهی تابش آفتاب و اشراف ساختمان به همسایههای کناری یا طبقاتی در آپارتمانها، مصرف انرژی را تحت الشعاع قرار میدهد.
تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت از نظر صدای کارکرد دستگاه
صدای اواپراتور داکت اسپلیت به خاطر بزرگ بودن ابعاد فن نسبت به کولر گازی ، بیشتر است و برای کاهش صدا باید از عایق های صوتی و نیز کانال های انعطاف پذیر استفاده شود. به طور کلی راه حل های مختلفی برای کاهش صدای یونیت داخلی داکت اسپلیت ها ارائه می شود که هزینه تمام شده سیستم را افزایش می دهد.
تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی (اسپلیت) از نظر قدرت گرمایشی و سرمایشی
به دلیل مرکزی بودن دستگاه داکت اسپلیت و طراحی آن در یک حجم متمرکز، قدرت سرمایشی آن بالاتر بوده و از طرفی استهلاک دستگاه بیشتر میباشد.
اما کولر گازی اسپلیت به دلیل مجزا بودن دارای استهلاک کمتری میباشد.
تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی از نظر تنظیم دما
پنجمین مورد از ۵ تفاوت اصلی آنها مربوط به مسئله بسیار مهم تنظیم دما در هر اتاق می شود.
کولر گازی : چون در هر اتاق یک اواپراتور و به ازای هر اواپراتور یک کندانسور وجود دارد، دمای هر کدام را می توان مستقل و به میزان دلخواه تنظیم نمود و یا آن را خاموش و روشن کرد.
داکت اسپلیت : همه اتاق ها و سالن هایی که با کانال کشی به یک اواپراتور متصل می شوند، با هم و با دمای یکسان سرد یا گرم می شوند، مگر اینکه در مسیر هر کانال به هر اتاق از ترمینال باکس (یونیت باکس یا همان دمپر برقی) برای باز و بسته کردن مسیر هوا استفاده شود که افزودن ترمینال باکس ها به سیستم، در نهایت منجر به افزایش قیمت داکت اسپلیت خواهد شد. بنابرین استفاده از داکت اسپلیت در کاربری هایی پیشنهاد می شود که از بخش های مختلف (اتاق ها و سالن های مختلف) تشکیل نشده باشد و برای سالن های یک تکه مناسب است.
تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی از نظر قیمت
کولر گازی ها در مقایسه با داکت اسپلیت بسیار ارزان تر هستند. اما محدودیت بزرگی که دارند این است که بر خلاف داکت اسپلیت ها نمیتوان با یک پنل داخلی چند اتاق مجزا را تهویه کرد، این محدودیت در داکت اسپلیت ها به دلیل استفاده از کانال کشی مجزا وجود ندارد.
- ۹ بازديد
- ۰ نظر